Algemeen
27 november 2018

‘Stress is geweldig’

Stress heeft een negatief imago gekregen. Als iemand zegt stress te hebben is dat een teken dat het niet goed gaat, iemand niet lekker in zijn vel zit en teveel ballen in de lucht wil houden. Toch is stress niet altijd negatief. Sterker nog, stress helpt ons de dag door, geeft focus en zorgt dat we net iets meer kunnen dan normaal. “Stress is geweldig”, zegt coach Suzan Kuijsten.

“Stress brengt ons niet de knel. Het is het gebrek aan opladen wat ons in de problemen brengt”, vertelt Kuijsten in Trouw en AD. “Stress hoort erbij, maar we moeten wel voldoende herstellen. Je telefoon doe je toch ook in de oplader?” Volgens haar zeggen mensen die stress hebben eigenlijk: ‘er ligt teveel op mijn bord, waardoor ik nauwelijks aan opladen toekom.’

Ga naar buiten of lees een boek

Hoe je weer kunt opladen is voor iedereen verschillend. Voor de een is het een wandeling in de natuur, voor de ander is het sporten en weer een ander neemt even een bewust moment om de dag van zich af te laten glijden. Kuijsten waarschuwt wel om het verschil te blijven zien tussen ‘herstel’ en ‘plezier’. “Een spelletje op je telefoon geeft je een plezierig gevoel, maar herstel je erdoor? Hetzelfde geldt voor Netflix, we kijken om te ontspannen, maar als een aflevering spannend is, gaat onze hartslag omhoog.” Dat is dus geen herstel.

Leer je stressoren te herkennen

Een van de problemen bij herstel is dat we continu informatie binnenkrijgen, vooral via mobiele telefoons en internet. We hebben de stress in ons lichaam nodig om onze huidige leefstijl vol te houden. Daar moet tegenover staan dat we onszelf ook tijd gunnen om te herstellen om jezelf niet uit te putten en bijvoorbeeld in een burn-out te raken. De eerste tekenen van te weinig herstel zijn minder goed slapen of moe wakker worden, vaker verkouden of grieperig zijn of chaotischer zijn dan anders. Kuijstens: “Breng voor jezelf in kaart wat voor jou de hofleveranciers zijn van stress, pas dan kun je ervan herstellen.”

Bronnen: Trouw en AD