Algemeen
17 juli 2019

Amerikanen ontdekken ‘niksen’ tegen stress

Amerikanen hebben iets nieuws ontdekt in de strijd tegen burn-out en stress: niksen. Het toonaangevende magazine Time besteedt er een heel artikel aan, onder de titel ‘What is niksen?’ Ze noemen “niksen” een puur Nederlands concept en verwachten dat het straks overal een ingeburgerd fenomeen is.

Niksen: gewoon even ‘zijn’

‘Niksen is zo simpel als gewoon rondhangen, om je heen kijken en naar muziek luisteren. Zolang het maar zonder doel is en niet bedoeld is om iets te bereiken of productief te zijn’, schrijft Time met input van Carolien Hamming van CSR Centrum en Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit . ‘Waar het bij mindfulness gaat over aanwezig zijn in het heden, gaat niksen over tijd maken om even te zijn en je gedachten de vrije loop te laten.’

Goede ideeën

‘We hebben momenten van ontspanning nodig en die kunnen gecombineerd worden met semi-automatische activiteiten, zoals breien. Je zult zelf moeten ontdekken wat voor jou het beste werkt’, vertelt Veenhoven. ‘Als je je gedachten even laat gaan, is je brein nog steeds bezig. Soms kom je juist dan ineens tot een oplossing van een probleem, of tot goede ideeën’, gaat Veenhoven verder. Dit wordt ook ondersteund door verschillende studies.

Oefenen te niksen

De Amerikanen zien wel wat in ons niksen. ‘Even wat rustiger aan doen heeft zoveel voordelen, zowel fysiek als mentaal gezien’, zegt de Amerikaanse onderzoeker Eve Ekman van de University of California. Maar ze denkt wel dat mensen die niet gewend zijn te niksen dat even moeten oefenen. Het gevaar is dat mensen gaan piekeren. ‘We moeten ons brein trainen om op een creatieve manier af te dwalen. Je zou dit kunnen oefenen door in de natuur te gaan wandelen of een brief te schrijven over dingen waar je dankbaar voor bent.’

Productiviteit, geluk en rust

Hoe goed niksen ook lijkt te zijn, constant niks doen is ook weer niet de bedoeling, waarschuwt Time. ‘Rusten is functioneel en je gaat je er lekker door voelen, maar het is niet de belangrijkste manier om gelukkig te worden’, vertelt Veenman. ‘Mensen die meer productieve dingen doen lijken gelukkiger te zijn door betere sociale connecties en een sterker gevoel van eigenwaarde. Dat geluk maakt weer productiever.’ En dan tussendoor je rust pakken en even niksen, dat lijkt een prima combinatie.

Bron: Time Magazine